Dolgok - forgalom

Címkék: izland reykjavik

2010.03.26. 21:15

Sokan emlegetik Izlandot, hogy huha, a valsag, meg minden. Hat elmondom, hogy itt szinte minden kocsi uj, es ha beferne a WC-be, az izlandiak meg szarni is kocsival mennenek. Persze megertem en, hogy ha eppen "leesett a ho", ami laza 30 centit jelent es kozban 45 fokos szogben dolve lehet csak kozlekedni, akkor nem biztos, hogy pihenteto setalni. Foleg nem ugy, hogy haromszor felborit a szel, de azert nem lenne szar, ha neha kiszallnanak a kocsibol. Akkor talan nem csak a belvarosban lenne jarda es kocsikazas nelkul is ki tudnek jutni a helyi plazaig, ahova sokan jarnak bevasarolni egyebkent. Ha nem lenne allando szel a varosban, akkor szerintem siman egy fustos, budos varos lenne Reykjavik. Azonban szel van, szinte mindig fujdogal valami szellocske, vagy eppenseggel orkan, igy a levego remek.

Visszaterve a kozlekedesre; a kozlekedesi moral teljesen elter az altalam megszokottol, az elso ket napban csak amultam es bamultam. Nemi megfigyeles utan arra jutottam, hogy ket fo kategoriara lehet osztani az utakon kozlekedoket; fiatalok es tobbiek.

A tobbiek kategoriaba tartozo emberek szerintem nem elnenek tul ot percet Budapesten, mert rovid uton agyonverne oket egy trabantos, vagz egy bringas. Nem elsobbsegadas, vagy mutogatas miatt, hanem feltartasert. Nagy altalanossagban eleg nehez eluttetni magad, csak szant szandekkal lehetseges ilyesmit vegrehajtani, de akkor sem egyszeru. Egyes vezetok (tipikusan a nok) olyan sebesseggel kozlekednek, hogy mar engem, gyalogost zavar, hogy lassu. Tegnap reggel lattam egy kocsit, ami lefekezett, mert az utra leszallt egy galamb. Szoval atjutni az ut tuloldalara altalaban nem kihivas.

A fiatalok kategoriaba az akciofilmeken felnott, kamaszkort nem sokkal elhagyo ifjak tartoznak, akik estenkent mercikkel, ferrarikkal, oldtimerekkel villognak a belvarosban, kover gazfroccsokkel haladva. Ezt csinaljak hajnalig, aztan egyszercsak eltunnek.

Meg Budapesten is is megall az elet hetkoznap ugy este 11-12 ora korul. Reggel melo, vagy suli, meg a mulatozni vagyok jo resze mar ugyis be van nyomva, igy aztan szepen csendesedik a varos, csak egy-ket idiota uvoltozese veri fel az utca csendjet. Itt, Reykjavikban teljesen magatol ertetodo, hogy a fiatalok hajnalig kruzolnak a kocsijaikkal, es ugy nagy altalnossagban inkabb ejjeli baglyok az emberek, mint pacsirtak.

Ami teljesen meglepett, hogy este, amikor azert mar lehul a levego 0 fok kornyekere, felbukkan par szabadnak szuletett motoros is, hogy csopperjenek berregtetesevel hivja fel magara a figyelmet. Magyarorszagon nem jellemzo, hogy fagypont kornyeken motorosokkal talakozz, itt tulajdonkeppen nem tul sok valasztasuk van a ket kereken kozlekedoknek, szoval ez is tok normalis.

Azt gondolom sejtettetek ti is, hogy itt nem kifejezetten tuti uzlet olyan boltot nyitni, ami nyari gumikat arul. Itt az autokon olyan gumi van, ami nem teli gumi, hanem TELI GUMI. Mar csak azert is teljes keptelenseg az, hogy veletlenul eluttesd magad, mert azeknek a gumiknak olyan hangja van az aszfalton, hogy szinte lehetetlen, hogy ne vedd eszre, hogy jon valami az uton.

Az utak egyebkent remek minoseguek, nulla darab katyut lattam eddig, ellenben a sok kruzolastol rengeteg uton vannak szep nyomvajuk. Ami meg szuper dolog, nincsen kutyaszar. Errol lesz majd kulon post is.

Meglepo dolog szamomra tovabba, hogy teljesen normalis dolog egy egyiranyu, egy savos utcaban megallni, ket harom percen keresztul szoszolni ki es beszallassal ugy, hogy kozben senki sem anyazik, senki sem dudal, senki sem akarja meghuzni a kocsid oldalat. Mindenki raer, megvarja, zenet hallgat, vagy az orrat turja. Vegre egy orszag, ahol nem csak en piszkalom az orrom.

 

Legkozelebb szerintem a vulkanos beszamoloval jelentkezem ugy hetfo magassagaban, de lehet, hogy vasarnap is irok valami hulyeseget.

Kepek jonnek majd ide is hamarosan.


A bejegyzés trackback címe:

https://jegfold.blog.hu/api/trackback/id/tr331871631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Statto 2010.03.29. 10:15:01

Egyszer lattam mar galambot leszallni az utra Budapesten. Eppen megallt a busz es a kis ostoba leugrott a megallobol a kerek elott levo kis kenyer darabkaert. Mai napig hallom ahogy szetpukkan(ik) kis puha teste egy szepnek nem mondhato tollas pirosas plecsnit generalva az utra. Jo megfigyelok meg a busz ket kereke kozti kis bemejedest is felfedezhettek.

Micimackó+én 2010.03.30. 19:29:21

Már kedd van, és sehol egy beszámoló...Éjszakai élet, vulkán? Hmm.. Nagy dolgozásban lehetsz :-) :-):D
süti beállítások módosítása