Páskar

Címkék: ho husvet jegfold

2010.04.02. 16:28

Ungarisztanban ha hoeserol van szo, akkor ugye az jut eszebe az embernek, hogy tel van (nem aprilis) es szepen szallingoznak lefele a hopelyhek. En ilyenkor hozza szoktam kepzelni azt is, hogy mindezt a jo melegbol nezem egy bogre forro teaval a kezemben. Gondolom senki szamara sem meglepo, hogy jegfoldon is szokott esni a ho, azonban amit most latok, kisse elter az otthon megszokottol es nem csak a bogre forro tea hianya miatt. Emlekeim szerint otthon nem szokott pattogni a hopehely, amikor foldet er. Reggel (itt delben, ami nalatok delutan ketto), amikor kileptem a lakasbol, ugy nezett ki az utca, mintha valaki fogott volna egy csomo hungarocellt es szetmorzsolta volna, teleszorva apro feher golyocskakkal varost. Husvetkor nem hora (bar otthon ezt nem neveznem honak), hanem inkabb verofenyes napsultesre szamitanek.

O, igen, hiszen husvet van, amit itt ugy hivnak, hogy Páskar. Itt lehet utanaolvasni, hogy mit gondolnak errol az Izlandiak (sot jobb felul meg a feltamado Jezus is megtekintheto). Allamvallas reven itt komolyan veszik az evangelikus egyhazi unnepeket, de mig ot emberbol negy evangelikus, tiz emberbol csak egy jar rendszeresen templomba.

Amit a husvetrol nagy altalnossagban illik tudni: Az unnep a zsidok egyiptombol valo kiszabadulasanak, a pészah unnepebol szarmazik. Gondolom mindenkinek remlik a tiz csapas, meg az angyal, ami leolte az elsoszulotteket, meg a kettevalasztott tenger, meg a tobbi. A husvetnek annyi koze van ehhez a zsido unnephez, hogy pont ezt az unnepet ulte Jezus es tanitvanyai nagy csutortokon. Itt, jegfoldon allami es egyhazi unnep nagy csutortok. Az e teren kevesbe jartas olvasok kedveert csak annyit emlitenek meg, hogy nagy csurtortokon volt az utolso vacsora es Jezus elfogatasa a Gecsemane kertben. Unnepnap tovabba nagy pentek, amirol annyit illik tudni, hogy ezen a napon feszitettek meg Jezust. Van aki, ezen a napon bojtol, van aki csak nem eszik hust.

A fentiekbol en csak annyit vettem eszre, hogy mindenki szabadsagon van, meg kaptam egy bazi nagy csokitojast a cegtol. Azt, hogy Sirius van-e benne, azt nem tudom, ellenben azt az egyet viszont tudom, hogy ez nem csak egy sima csokitojas, hanem ez meg tele van cukrokkal, es mindenfele edessegekkel toltve. Meg egy darabig szemezek vele, de szerintem hamarosan szetkaratezom es jol megeszem az egeszet.

Egyebkent amit sikerult felkutatnom, a jegfoldi husvetozasrol, kb ugyanarrol szol, mint a legtobb orszagban, csokitojasokrol es csokinyulakrol meg kiscsibekrol, csak itt extra szabadsagot is adnak a nepnek, szoval nem tudok rozmarhaton lovaglasrol, vagy fokadobalo versenyrol beszamolni, barmennyire is szerettem volna valami kulonlegessegrol hirt adni.

Egyebkent mire a bejegyzest befejeztem, elkezdett nagy pelyhekben hullani a ho, ami mar emlekeztet egy teli hoesesre otthon. Ki is mentem a konyhaba egy jo bogre forro kaveert es elmelkedem azon, hogy egy 10-15 eve ilyenkor mar azon szoktam gondolkodni, hogy kik azok, akiket feltetlenul meg akarok locsolni hetfon, vajon ezrest, vagy otezrest ad-e a mama, vajon hugi hisz-e meg a husveti nyulban es hogyan egyezteti ossze ezt a feltamadassal.

Holnap bevasarlas az IKEA-ban, ugyanis koltozom es az uj helyen szuksegem lesz egy sajat fekhelyre is.

 

Mikozben atolvastam az iromanyt, hogy ne legyenek benne durva hibak, kisutott a nap.


A bejegyzés trackback címe:

https://jegfold.blog.hu/api/trackback/id/tr11889906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozeli Ismeros 2010.04.02. 19:12:39

Az izlandi Húsvétról szóló Wikipedia-bejegyzés nagyon hasznos volt, szinte ittam a szavakat.
Jópofa ez a ház előtt parkoló hajó is. Baldur's Gate végül is tengerparti hely.

mrgarris0n 2010.04.02. 20:41:36

Látom, nem volt türelmed kivárni, amíg elkészülök a layouttal :)

hidratszint 2010.04.02. 20:43:36

Csak bohockodtam kicsit. Ha tudom, hogy rajta vagy, akkor csak ujjaimat tordelve varok. :D

mrgarris0n 2010.04.02. 20:45:41

Páskar-ra kapsz egy ajándék layoutot, csirkék nélkül :)
süti beállítások módosítása